Anayasa Mahkemesi, kamuyu eleştiren sosyal medya paylaşımına “ifade özgürlüğü” kararı verdi

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararında sosyal medya ile ilgili bir karar yer aldı. Kamu düzenini eleştirdiği için kurumu tarafından disiplin cezasına çarptırılan kişinin cezasının iptaline karar verildi. AYM, söz konusu paylaşımı “ifade özgürlüğü” olarak nitelendirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğünde (ASAT) mühendis olarak görev yapan bir kişi, kendi Facebook hesabı üzerinden kamudaki düzeni eleştiren bir paylaşım yaptı. Paylaşımında herhangi bir kurum ismi vermedi. Antalya’daki bir yerel gazete ise söz konusu paylaşımdan yola çıkarak “ASAT’ı karıştıran paylaşımlar” başlığıyla haber yayımladı.

Paylaşımın haberleştirilmesinin ardından kamu çalışanı hakkında, “Sosyal medya paylaşımı ile ifade özgürlüğünün sınırları aşılarak dolaylı yoldan kurumun tüzel kişiliği ve idarecilerin mesnetsiz suçlama ile töhmet altında bırakılıp yıpratılmaya ve kamuoyunda algı oluşturmaya çalıştığı, böylelikle Devlet memuru vakalarına yakışmayan, itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunduğu” iddiasıyla idare tarafından disiplin soruşturması açıldı ve hakkında disiplin cezası verildi.

İtirazı disiplin kurulu tarafından reddedilen kişi, cezanın iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı. Yerel mahkeme davanın iptaline karar verdi ancak bölge idare mahkemesine yapılan itiraz üzerine yerel mahkeme kararı kaldırıldı, bölge idare mahkemesi davanın reddine karar verdi. Kararın kesinleşmesinin ardından başvurucu, ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, “ifade özgürlüğü” dedi

AYM ise söz konusu paylaşımda herhangi bir kurum ve kişi adı belirtilmediği için paylaşımda hukuka aykırılık bulunmadığını, disiplin cezası verilerek Anayasa’nın 26’ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AYM’nin kararla ilgili açıklaması özetle şöyle:

“24.07.2017 tarihli Facebook paylaşımında da görüleceği üzere dile getirilen eleştirilerde herhangi bir kurum ya da şahıs ismi belirtilmediği, bu nedenle davacının görev yapmakta olduğu kurumu ve idarecileri mesnetsiz suçlamalar ile töhmet altında bırakıp yıpratmaya çalıştığı ve kamuoyu nezdinde algı oluşturmaya çalıştığına ilişkin iddianın sübuta ermediği sonucuna ulaşıldığından, tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.”

AYM’nin bu kararının ardından kamu çalışanına verilen disiplin cezası iptal edilecek. Haberimizin kaynak bölümündeki Resmi Gazete bağlantısından, Facebook paylaşımının metnine ve AYM’nin detaylı karar açıklamasına ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın