Hiçbir zaman Mars’a gidemeyen talihsiz keşif aracı Anon, kaderini değiştirmenin peşinde

Anon keşif aracı Mars için üretilmişti; ancak gezegenler arası görevi planlandığı gibi gitmedi. Daha doğrusu, hiçbir zaman Mars yolculuğuna çıkamadı. Otomobil büyüklüğündeki robot, bir gün Ay’a gidebileceği umuduyla, şimdi Londra yakınlarındaki bir taş ocağında testlerden geçiyor.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca Airbus, uzay ortamlarını simüle eden Birleşik Krallık’taki Milton Keynes yakınlarındaki bir taş ocağında bu aracı test ediyor. Testler sırasında, numune toplama yeteneklerinin görülmesi amaçlanıyor. The Guardian’ın bildirdiğine göre, geliştirme ekibi gezicinin sonunda Ay’ı keşfedip üzerinde çalışabileceğini umuyor.

Anon olarak da bilinen Mars Sample Fetch Rover (Örnek Getirme Aracı), Avrupa havacılık şirketi Airbus tarafından inşa edildi ve Şubat 2021’den bu yana Kızıl Gezegende dolaşan NASA’nın Perseverance keşif aracının geride bıraktığı örnek tüplerini toplamak için tasarlandı. Ancak bu yılın başlarında, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), önümüzdeki on yılda örnekleri Dünya’ya geri getirmeyi amaçlayan Mars Sample Return görevi için planlarda bir değişiklik duyurdu. NASA, numune getirme aracını kullanmak yerine, Perseverance’ın numune tüplerini yakınlarda bekleyen bir iniş aracına aktarmasını istiyor. Ayrıca uzay ajansı, numune tüplerini toplamak ve onları iniş aracının yakınına teslim etmek için iki Ingenuity sınıfı helikopteri Jezero Crater’e göndermek istiyor.

Planlardaki ani değişiklik, Anon’un Mars’a yolculuğunun iptal edilmesi anlamına geliyordu. Ancak son dört yıldır gezici üzerinde çalışan geliştiriciler, henüz bu araçtan vazgeçmek istemiyor ve keşif aracı sistemlerinin testlerini yapmaya devam ediyor. Airbus proje yöneticisi Ben Dobke, The Guardian ile yaptığı görüşmede “Görev sonlandırılmış olsa bile, çekirdek teknoloji hala hazır, devam edebilecek durumda ve bu, çalıştığını kanıtlamanın son adımı” diyor.

Anon, Mars yerine Ay ortamında sürdürülebilir bir varlık oluşturmak isteyen NASA’nın Artemis programının bir parçası olarak Ay’ın yüzeyine gidebilir. Keşif aracı, Ay’da örnek tüpleri toplamayacak, ancak Ay habitatları oluşturmaya yardımcı olmak gibi başka amaçlar için kullanılabilir.

Keşif aracının, bir Ay görevi için bazı ufak değişiklikler geçirmesi gerecek. The Guardian’ın bildirdiğine göre, Anon’un Ay’da 14 gün süren uzun gecelerden sonra toparlanabilmesi, yani uzun süre boyunca tamamen karanlıkta kalmak için ayarlanması gerekecek. Henüz Anon’un Ay’a gidişi kesinleşmiş değil, ancak geliştiricileri böyle bir fırsatın oluşmasına karşı hazır olmak istiyor.

Anon, Kızıl Gezegeni ziyaret etme şansını kaçıran Avrupa yapımı ikinci Mars keşif aracı. ESA’nın ExoMars keşif aracının da bu yıl fırlatılması gerekiyordu, ancak uzay ajansı, Ukrayna’nın işgalinin ardından Rus uzay ajansı Roscosmos ile ortak görevi askıya aldı. İki keşif aracı, şu anda yeni kaderlerini bekliyor, ancak ikisi de uzayda keşfe çıkmaya hazır görünüyor.

Yorum yapın