Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülkenin yarı iletken ithalatı için Çin pazarına yönelmesine neden oldu. Ancak Rusya burada da aradığını bulamadı. Çünkü bunların %40’ı kusurlu çıktı.
Rusya’nın Çin’den aldığı çiplerin çoğu arızalı çıktı
The Register tarafından bildirilen yeni bilgilere göre, Putin yanlısı Kommersant gazetesi, savaştan önce Rusya’ya ithal edilen kusurlu çiplerin oranının sadece %2 olduğunu açıkladı. Bu, günümüzün elektronik cihazlarında bulunan çiplerin sayısını düşündüğümüzde oldukça ciddi bir oran oluyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettikten yaklaşık sekiz ay sonra ise bu oran yaklaşık %40’a çıktı.
Rusya, bu başarısızlık oranlarını tedarik zincirini etkileyen pandemiye, hatalı ürün tehdidiyle güvenilmez ve yavaş olan Çin pazarına ve çipleri ithal etmeye zorlayan yaptırımlara bağlıyor.
Birçok işletme, ithalat kısıtlamaları nedeniyle Rusya’dan çıkmıştı, kalanlar ise yarı iletkenler için Çinli şirketlere yaptırım uygulayan diğer ülkelerle uğraşmak zorunda kaldı. Bu durum özellikle askeri araçlarda kullanılan çipler göz önüne alındığında Çin ile Rusya’nın arasındaki dostluğu daha da pekiştirmesi bekleniyor.
Çin, ne Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline desteğini ne de Putin’in eylemlerini kınadı. Ancak ülkeye uygulanan yaptırımlar, ABD’nin dayattığı kısıtlamalarla uğraşan Çinli şirketlere de fayda sağladı. Nvidia ve AMD‘nin satış yapmasını engelleyen birkaç hafta önce getirilen ihracat kurallarında olduğu gibi, her iki ulusun da yaptırımlarla boğutuğunu görebiliyoruz. Yüksek performanslı AI odaklı GPU’lar artık lisans olmadan Rusya veya Çin’e gönderiliyor.
Rusya, 2030 yılına kadar 28nm düğüm kullanarak çip üretme niyetinde olduğunu geçenlerde açıklamıştı. Ülke, yerel çip geliştirme, üretim ve personel eğitimine yatırım yapacağına dair cesur iddialarda bulunmuştu.