Astronotların uzaya getirebilecekleri ve getiremeyecekleri nesneler konusunda oldukça fazla kısıtlama var. Gıda da dahil olmak üzere birçok maddenin girmesi için koyulan kısıtlamalar, işlerin aynı şekilde işlemediği Dünya atmosferinin dışındayken astronotların güvende kalmalarını sağlamak içindir. Dünya’da bir kişinin sindirim sisteminde belirli bir şekilde hareket eden birçok yiyecek uzaydayken sorunlara neden olabilmektedir.
Astronotlar Dünya’da gazlı içecekler içmeye alışkın olsalar da, güvenlik endişeleri nedeniyle bir uzay görevindeyken bu alışkanlıkları vazgeçmeleri gereken bir durumdur. Peki astronotların tüketmesinin tehlikeli olduğu gazlı bir içeceği uzaya getirdiğinizde tam olarak ne olur?
Soda uzayda ne yapar?
Gazlı içeceklerde sodadaki baloncukları oluşturan gaz karbondioksittir. Sodanın soda olabilmesi için, bu kabarcıkların karbondioksiti serbest bırakmak için içeceğin tepesine yükselebilmesi gerekir. Bunun için, yani kabarcıkların daha ağır sıvıdan yükselmesi için yerçekimi kuvvetine ihtiyaç vardır. NASA’nın açıkladığı üzere, uzayda, kabarcıklar bunun yerine soda içinde rastgele dağılır ve muhtemelen köpüğe dönüşürler. Ancak uzay, sodanın nasıl sindirildiğini de etkiler. Tipik olarak soda içtiğimizde, karbondioksit geğirme şeklinde bizden çıkış yolunu bulur ve yukarıda açıklandığı gibi kaçtığı için genellikle gazı fazla içmeyiz. Ancak, eğer bir astronot uzayda soda içerse, sıvıdan o kadar kolay kaçamayacağı için çok daha fazla karnondioksit içmiş olur. Bu, uzayda zor olabilen çok daha fazla geğirmeye neden olabilir. Forbes’ta açıklandığı gibi, uzayda geğirme meydana geldiğinde, sıvı ve gazların uzayda ayrılması daha zor olduğundan, genellikle buna eşlik eden bir miktar sıvı çıkışı da olmaktadır.