Uzayın sonsuzluğu gözlerinizin ucuna geliyor! [3.2 Gigapiksel ve uzay!]

Kaliforniya’daki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndaki mühendisler, dünyanın en büyük dijital kamerasının çalışmaları tamamlamaya çok yaklaştı. Dile kolay yaklaşık 3,200 megapiksellik kamera (yani 3,2 Gigapiksel), şu anda Şili’de yapım aşamasında olan Vera C. Rubin kamerası Gözlemevi’nin baş tacı olacak. Kamera, ışığı toplamak için 25 fitlik bir aynaya ve odaklama görevleri için de 5.5 fitlik bir lense sahip.

Rubin Gözlemevi Müdür Yardımcısı Aaron Roodman‘a göre, bu kameranın eşi benzeri görülmemiş boyutları nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Dünyanın en büyük kamerası: 3.2 Gigapiksel!

Rubin, 10 yıl boyunca her gece akıllara durgunluk veren 20 terabaytlık devasa veri toplayacak. 18.000 derece karelik bir görüş açısına sahip olan kamera, Samanyolu’nda kabaca 20 milyar galaksi ve 17 milyar yıldızı gözlemleyecek.

Devasa veri hazinesi sayesinde, esasen gökyüzünün canlı bir kaydının oluşturulmasından tutun da asteroitlerin veya kuyruklu yıldızların hareketi ve süpernova patlamaları gibi kozmik olayların ilerleyişinin grafiklendirilmesi de yapılabilecek.

Görüntüler, bir dizi optik elektromanyetik spektrumda tam altı filtre kullanılarak yakalanacak.

Kamera, bir Boeing 747 kargo uçağıyla Şili’nin kuzeyindeki yerine götürülmeden önce son aşamalardan geçiyor. Kurulduktan sonra bilim adamları, 2023’ün ikinci yarısında kameranın ilk test görüntülerini gerçekleştirecekler. Her şey plana göre giderse, First Light adlı ilk “resmi” görev Mart 2024’te gerçekleşecek.

Görüntüler işlenir işlemez bilim camiasına düzenli bir veri akışının sağlanması bekleniyor. Bu, katılımcıların gece gökyüzündeki olayları eşzamanlı olarak izlemelerine, bulguları karşılaştırmalarına ve hatta kaçırmış olabilecekleri ayrıntıları bile yakalamalarına olanak tanıyacak.

3.2 Gigapiksel kamera hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum yapın